Stanovisko k článku v Deníku „Zátah berních úředníků paralyzuje Babišovu konkurenci“

14. 6. 2016

Převzetí společnosti TEMPERATIOR s.r.o. považuje za nezajímavé, jelikož tato společnost je následníkem negativně vnímané OLEO CHEMICAL a.s., u níž se objevují podezření o pochybných obchodech a o propojení na kontroverzní osoby z podnikatelského prostředí. Navíc akvizice obdobné společnosti nedává logiku, jelikož i ve svých výrobních závodech umí nebo bude umět zpracovávat suroviny, považované za základ výroby biopaliv tzv. dalších generací. S ohledem na nedostatek surovin tohoto charakteru by proto taková akvizice postrádala obchodní smysl.

Stejně jako ostatní subjekty i společnosti Agrofertu vyrábějící biopaliva (Preol a Primagra) jsou ze strany finanční správy kontrolovány. Vzhledem k jejich obratu jsou pod permanentním online dohledem specializovaného finančního úřadu. Od ledna 2014 proběhlo v obou společnostech celkem 11 místních šetření DPH a vždy bez nálezu. Navíc každý měsíc probíhá ve firmách Agrofertu  také kontrola daňových skladů ze strany celní správy, kde rovněž je vše v pořádku a bez nálezu. Pro úplnost a ucelený obraz opětovně uvádíme, že počet daňových kontrol v celém Agrofertu po příchodu Ing. Andreje Babiše na Ministerstvo financí meziročně (2013/14) vzrostl o 12 %, včetně intenzivních kontrol v Agrofertu ze strany úřadů práce nebo od správy sociálního zabezpečení, tedy od úřadů spadajících do kompetence zcela jiné politické strany a tedy mimo působnost Ing. Andreje Babiše.