Chléb a pečivo patří nejen v Rakousku do každodenního jídelníčku. Je však možné tuto základní potravinu udržitelně produkovat v době klimatických změn?
LAT Nitrogen se spojil s pekárnou Resch&Frisch, zemědělským podnikem Wührer Agrar a Josephinum Research, aby dokázal, že klimaticky šetrný pšeničný chléb je i ekonomicky udržitelný.

LAT Nitrogen přispívá svými odbornými znalostmi ve vývoji a efektivní aplikaci hnojiv se sníženými emisemi CO₂, Wührer Agrar zajišťuje implementaci na polích, Josephinum Research podporuje iniciativu vědecky svým know-how v oblasti ochrany půdy, udržitelných metod pěstování a precizního zemědělství a Resch&Frisch propojuje zemědělství a spotřebitele tím, že výsledky dodává přímo do pekárny.
Projekt dokazuje, že spojení vysoce efektivní výroby hnojiv a digitálních nástrojů je základem pro zajištění potravinové bezpečnosti a zároveň aktivní ochranu klimatu. Tento model CO₂-neutrální produkce pšenice by se mohl stát vzorem pro celé rakouské zemědělství.
"Hnojivo, které je vyráběné v Linci, má ve srovnání s jinými producenty výrazně nižší uhlíkovou stopu. Navíc pokud by se při jeho výrobě použil biometan, mohla by se stopa snížit o dalším 85 %. Pokud zemědělci využijí při aplikaci na pole digitální nástroje, jako jsou NutriGuide a TerraZo, docílí se tím přesné a cílené hnojení. Tím spojujeme potravinovou bezpečnost s ochranou klimatu,“ zdůrazňuje Pavel Hanus, generální ředitel společnosti LAT Nitrogen Austria GmbH.
Biochar má další důležitý přínos, jak vysvětluje Wolfgang Wührer ze zemědělské společnosti Wührer: „Biochar je nejudržitelnějším dostupným úložištěm CO₂, protože dlouhodobě váže CO₂ v půdě a zároveň zlepšuje její strukturu, obsah humusu a schopnost zadržovat vodu. Tímto způsobem zachováváme kvalitu našich půd pro naše děti a vnoučata.“
Balíček opatření je doplněn zemědělskými postupy, jako je pěstování krycích plodin a půdě šetrné hospodaření. To zvyšuje úrodnost půdy a dlouhodobě ji činí odolnější vůči extrémnímu počasí.