Na dnešní den připadá Světový den mléka, který se „slaví“ již od roku 1957. Tehdy se významní světoví lékaři na konferenci ve Švýcarsku shodli, že mléko má nezastupitelnou roli v naší výživě. I přes různé dietní vlny, které stojí za růstem spotřeby rostlinných mlék, se kravské mléko stále řadí k základním potravinám nejen Evropanů.
Češi a mléčné výrobky
Mlékárenství má v České republice bohatou historii. Mléko a mléčné výrobky se těší mezi Čechy stále velké oblibě, ročně spotřebuje každý z nás 263 kilogramů mléka a mléčných produktů (bez másla). Českou specialitou je pak slazené kondenzované mléko známé pod jmény Pikao nebo Jesenka. Dříve se jimi spíše zjemňovala chuť kávy, dneska se cucají přímo z tuby. Pikao vzniklo před více než 70 lety, kdy tehdejší personál naší Mlékárny Hlinsko hledal způsob, jak spojit kakao a slazené kondenzované mléko. Češi určitě nepatří mezi největší konzumenty mléka mléčným výrobků v Evropě, přesto spotřeba mléka a mléčných výrobků dlouhodobě roste.
Mléko Tatra: Odkud pochází a čemu věřit?
Zajímá vás, odkud pochází mléko značky Tatra a jakou cestu urazí, než se dostane na váš stůl?
Na webu www.slaskoukmleku.cz najdete nejen příběh mléka krok za krokem, ale i odpovědi na nejčastější mýty, které se o mléku tradují.
Proč mléko dokáže vydržet tak dlouho?
Pokud si myslíte, že je to díky přidaným konzervantům, mýlíte se! V mlékárnách Agrofertu trvanlivosti dosahují tepelným ošetřením a aseptickým plněním. To znamená, že plnicí linky jsou plně automatizované a slouží k balení výrobků ve sterilním prostředí.
Důležitým faktorem je také to, že tyto mlékárny mají blízko k farmám, takže zpracovávají mléko v krátkém čase po dojení, což také přispívá k jeho čerstvosti.