Jeden den s Svatoplukem Čechem, prodejcem Tatra Zmrzky

Natočit správně zmrzlinu se někomu podaří za den, jinému až za týden.

Svatopluk Čech se stal prodejcem zmrzliny úplnou náhodou. Doslechl se, že Mlékárna Hlinsko shání spolehlivého člověka, který by na nejrůznějších sportovních či kulturních akcích prodával Tatra zmrzku z pojízdné prodejny. Důležité byly především zkušenosti s řízením větších aut a manažerské schopnosti.„ Několik let jsem řídil pancéřované auto k dopravě peněz a jako řidič jsem měl výbornou praxi“, vysvětlil souhru náhod pan Čech. Kromě řízení velkého auta, bylo ale nutné naučit se řídit prodejnu na kolečkách doslova od A do Z – od zajištění parkovacích míst a dalších potřebných dokladů na festivalech, dětský dnech nebo sportovních akcích přes zajištění prodávaných surovin tak, aby se nikdy nestalo, že ledové tříště budou třeba tři hodiny před skončením akce vyprodané až po pravidelnou údržbu spotřebičů. Naučit se správně točit zmrzlinu byla už jen maličkost.

Jakmile se otevře přední stěna pojízdné prodejny, začíná se prášit a tím pádem i permanentně uklízet. „Brigádnice, které se mnou prodávají zmrzku  a doplňkový sortiment, obchází celý vůz s prachovkou pětkrát až šestkrát denně a úklidem také v podstatě začíná náš pracovní den“, říká Svatopluk Čech.

 

 

 

 

 

Do nablýskaných vitrín se poté aranžuje doplňkový sortiment – Pikao, Ice Coffee, Jesenky a na dětských akcích nechybí Kravíci.

 

 

 

 

 

 

Stoprocentní čistota se týká i všech přístrojů v prodejně. Než se například do zmrzlinovače naleje zmrzka, musí se vyčistit sanačním prostředkem a poté ještě propláchnout vodou.

 

 

 

 

 

 

 

Čas se krátí, a jelikož příprava ledových tříští trvá celých 45 minut, sahá pan Čech nejdříve po směsích pro jejich přípravu – tentokrát padla volba na citronovou tříšť a tříšť s příchutí cola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hned po ledových tříštích přichází na řadu míchání zmrzliny, u níž probíhá mražení o poznání kratší dobu – zhruba za 15 minut se může začít točit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Točení zmrzky není jednoduchá záležitost, někdo se to naučí za den, jiný ani za týden“, podotýká pan Čech a ukazuje nám, jak taková instruktáž vypadá. Pracovat totiž musí obě ruce, přičemž každá z nich provádí jiný pohyb – jednou se tahá páka dolů a čím víc mačkáte, tím rychleji zmrzka teče. Druhou rukou si musíte hlídat kornout a v momentě, kdy dopadne zmrzka na kornout ji musíte zlomit a začít točit.

 

 

 

 

„Za jeden den prodáme až dva a půl tisíce porcí zmrzliny. Mezi novinkami je velký zájem o višňovou zmrzku a úspěšná bude i novinka Arktik s kokosovou příchutí, ke které půjde výborně čokoládová zmrzka, říká spokojeně pan Čech a dodává, že nezná špatnou zmrzku, kterou by kdy v prodejně nabízel.