Jeden den s Pavlem Beranem, agronomem ZS Blšany

V ROCE 2014 JSME SKLIDILI 205 TUN SUCHÉHO CHMELE. LETOS ZHRUBA O 1/3 MÉNĚ

Tak hodnotí letošní úrodu agronom ZS Blšany Pavel Beran, který se o všechny chmelnice této zemědělské společnosti stará. Kromě dvanácti stálých zaměstnanců řídí v době srpnové sklizně 60 externistů a během jara, kdy se na drátky zapíchnuté do země ručně navíjí chmelové rostliny, pracuje pod jeho vedením dokonce 220 brigádníků.
„V řadách externích pracovníků jsem si za posledních 33 let proškolil celkem čtyři gazdy, z nichž se každý stará o tým zhruba 35 pomocníků a jsem moc rád, že spolupráce nám výborně funguje“, vysvětluje. Práce s chmelem ale sklizní nekončí. I když je v lednu a únoru na chmelnicích klid, zaměstnanci společnosti připravují v těchto zimních měsících 8 metrů dlouhé svazky a na každý z nich namotávají provázky, které se později přivazují na strop chmelnice. Dvanáct lidí na těchto svazcích pracuje tři měsíce. „ Během podzimu probíhá hnojení a orání a v zimě musíme také opravovat chmelové konstrukce, vyměňovat chmelové sloupy, popraskané dráty a ořezávat zbytky drátků, které se na chmelnici nestrhly“, upřesňuje Beran práci mimo sezónu. „Uvnitř každé chmelové hlávky naleznete tzv. lupulinový prášek, který je v době sklizně žlutý a obsahuje pivovarsky cenné látky.  Je v podstatě zodpovědný za chuť a aroma piva“, ukazuje nejdůležitější část chmelové rostliny Pavel Beran.

Třebaže velkou část práce zastanou při sklizni mechanické strhávače, ze kterých padá natrhaný chmel přímo do přívěsů za traktorem, přítomnost lidí je při jejich obsluze nezastupitelná. Na naši žádost nám trhači chmele zapózovali s proutěným košem, který si mnozí pamatují z jednoho nejslavnějších českých filmových muzikálů Starci na chmelu.

 

 

 

 

 

 

 

Natrhaný chmel dopraví přívěsy k česacímu stroji, do kterého se chmel zavěšuje pomocí řetězového dopravníku. Chmel je zbaven nežádoucích příměsí a listí a čisté hlávky putují do sušárny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V sušárně se chmel vysype na rošty a pomocí teplého vzduchu se zhruba 7-8 hodin suší.

 

 

 

 

 

 

Suchý chmel se poté slisuje do hranolů o průměrné velikosti 58X58X115 cm a průměrné hmotnosti cca 47 kg.

 

 

 

 

 

Každý hranol musí být opatřen svým evidenčním číslem a údajem o hmotnosti. Teprve poté může zamířit k odběratelům.