Jeden den s Lukášem Čerychem, účastníkem PigCampu

Na porodně jsme u rodící prasnice každých dvacet minut, některá selátka totiž mohou mít problém s prvním nadechnutím.

Říká Lukáš Čerych, účastník PigCampu – tréninkového kurzu pro vedoucí pracovníky v chovu prasat. K zvířatům měl vždycky blízko a doma choval od psů a koček všechny možné zvířecí mazlíčky. Přesto jako střední školu zvolil průmyslovku a pomalu zjišťoval, že technický směr nebyla ta nejlepší volba. Vyzkoušel si práci servisního technika, zámeckého kastelána i dřevorubce. Potom ho oslovila společnost LipraPork (pozn.: společnost zabývající se chovem prasat v moderních průmyslových podmínkách, která je součástí koncernu Agrofert), kterou upoutal jeho životopis vložený na jeden z pracovních portálů, a nabídla mu pozici inseminátora. Práce na velké farmě se mu zalíbila, a protože se rád učí nové věci a jednou by chtěl pracovat na vedoucí pozici, přihlásil se do PigCampu. První zkušenosti sbírá na farmě Lišany a rozhodně se tady nenudí – ošetřovatelé musí všem 3200 prasatům zajistit nepřetržitý servis a welfare podmínky.

Stejně jako si lidé stříhají nehty, probíhá na farmách pravidelné zkracování paznehtů. Nejedná se o žádný rozmar, důvod je především zdravotní. Pokud by měly prasnice paznehty přerostlé a nezabrousili se jim na optimální délku, nemohly by správně našlapovat a jejich problémy s chůzí by se neustále zhoršovaly.

 

 

 

 

 

Rána se po broušení paznehtů ošetřuje speciálním přípravkem, který na jejich povrchu vytvoří slabý film a paznehty chrání.

 

 

 

 

 

 

Každá prasnice je dvakrát ročně inseminována. Celý úkon trvá sotva 5 minut. Poté musí být prasnice označena čárou, aby ošetřovatelé věděli, kolik inseminačních dávek prasnice měla. Inseminace se ale většinou neprovádí více než dvakrát.

 

 

 

 

 

 

A jsme na porodně. Několik prasnic právě rodí…Nově narozená selátka se choulí k mamince a pijí mlezivo, díky kterému získávají důležitou imunitu.  Lukáš nám ukazuje, jak se ručním vyjmutím selat zachraňují ta, která se zaklínila a bez lidské pomoci by uhynula. Selátka mají někdy problém i s prvním nadechnutím, také proto je tady porod každých 20 minut kontrolován.

 

 

 

 

 

Nově narozená selata se tady mají úžasně. Většinu času tráví buď u struků, nebo v boudičkách, které jsou vytopené na příjemných 32 stupňů. Důvod je především zdravotní – kdyby se jim ochladila bříška, začala by trpět průjmem.

 

 

 

 

 

 

Všechna selátka se známkují a u „kluků“ se navíc provádí kastrace. Důvod je prostý – zabraňuje se tak kančímu pachu, který by kvalitu vepřového masa snižoval.