Jeden den s Kateřinou Hádkovou, vedoucí výroby lahůdek Papei

PŘESNĚ VÍM, JAK MAJÍ NAŠE VÝROBKY VYPADAT

To říká Kateřina Hádková, vedoucí výroby lahůdek Papei. Každé její ráno začíná plánováním, kolik salátů, pomazánek, ruských vajec nebo chlebíčků se bude ten den vyrábět. A jelikož je na prvním místě kvalita, prochází několikrát za den sedmi různými výrobními halami a zkušeným okem kontroluje práci mnoha desítek lidí. Na poklidné posezení u kávy není v jejím případě rozhodně čas. „Musím být dvacet čtyři hodin na telefonu i na mailu a neustále kontrolovat, jestli někdo něco nepotřebuje“, říká energicky a na otázku, co ji na její práci nejvíc těší, odpovídá ještě přesvědčivěji, že je to právě nutnost být neustále akční a komunikovat s větším počtem lidí.

 

 

 

 

 

 

 

 

Díky předešlým zkušenostem z oddělení kvality zná všechny výrobky Papei od A do Z a přesně ví, jak mají vypadat. Dlouholeté zkušenosti jí usnadňují nejen kontrolu výroby, která probíhá zčásti přes počítač, ale i její plánování.

 

 

 

 

 

Saláty se v Papei začínají míchat už v 6 hodin ráno. Krátce před polednem, kdy procházíme kolem ohromného kutru, v němž se mísí zhruba 320 kg sýrové hmoty, je salát téměř hotový. Za chvíli se bude zpracovávat do vaniček, jejichž velikost se řídí přáním zákazníků.

 

 

 

 

Papei je druhým největším výrobcem uzených ryb v Čechách, a proto naše další kroky míří do haly, ve které stroje nařezávají břišní dutinu rozmražených makrel a pomocí kartáčů odstraňují vnitřnosti.

 

 

 

 

 

Stroje nejsou bezchybné, proto všechny upravené makrely kontrolují zaměstnanci.

 

 

 

 

 

Ryby se po vykuchání naloží zhruba na čtyři hodiny do solného roztoku, poté se zavěsí na udírenské vozíky a zamíří do udírny. „Do udírny by se neměly dostat ryby, které jsou rozpadlé. A znovu se díváme na to, jestli jsou všechny ryby důkladně zbavené všech vnitřností a řádně začištěné,“ říká paní Hádková.

 

 

 

 

Po tříhodinovém uzení následuje fáze zchlazení na čtyři stupně Celsia a makrely se znovu kontrolují. “Ryby musí být pevné a ne blátivé. Z každé šarže ochutnává jeden vzorek naše komise, která hodnotí nejen chuť, ale i požadovanou barvu a konzistenci,“ vysvětluje vedoucí výroby.

 

 

 

 

Firma produkuje celkem 20 druhů zauzených ryb. V nabídce naleznete například uzené makrely, lososy, sledě nebo ostrouny.

 

 

 

 

 

V balírně je důležitá správná vakuace všech výrobků.

 

 

 

 

 

PAPEI
Společnost sídlí v Roudnici nad Labem. Je druhým největším výrobcem uzených ryb v Čechách.Každý měsíc se tady zpracuje cca 100 tun rybí suroviny na uzení a vyrobí 400 000 kusů chlebíčků.